Kun rauhasta puhutaan, on se usein sodan vastakohta. Arjessa unohduksissa ollut ajatus, joka nousee esiin vasta kun se on uhattuna.
Erään buddhalaisen määritelmän mukaan rauhaa voidaan tarkastella neljästä näkökulmasta:
♡ sisäinen rauha (rauha itsensä kanssa)
♡ rauha kahden yksilön välillä (kuten työpaikalla, perhesuhteissa, naapurustossa jne.)
♡ rauha ihmisryhmien välillä (kuten sotien ja konfliktien eri osapuolet)
♡ ja rauha ympäristön ja luonnon kanssa.
Epätasapaino yhdellä osa-alueella saa muut ulottuvuudet helposti säröilemään. Esimerkiksi oma pahoinvointimme heijastuu kitkana perhesuhteissa tai työpaikoilla. Tai saatamme saada itsemme kiinni siitä, että ajattelemme pahansuovasti ihmisistä, vaikka he eivät olisi tehneet meille mitään pahaa. Epäluulo voi hiipiä ja kasvaa keskuuteemme hiljalleen.
Onneksi rauhan eri ulottuvuudet tukevat toinen toisiaan ja voimme ammentaa voimaa yhdestä rauhan osa-alueesta toiseen.
Joulu on hyvää aikaa tutkiskella, mikä luo minussa rauhaa ja miten voin vaalia rauhaa maailmassa.
Rauha löytyy ehkä joogamatolla pysähtyen, takkatulen ääreen käpertyen tai luonnossa hiljentyen. Kuunnellen, miltä rauha kaikessa laajuudessaan ja syvyydessään tuntuu kehossamme ja mielessämme. Tämä auttaa meitä vaalimaan tunnetta itsestämme arjen tavallisina, mutta voimakkaina rauhantekijöinä.
Rauha on meistä lähtöisin.
♡ Edla
Edla Puoskari on rauhantyön ammattilainen ja tukenut paikallisia rauhantekijöitä Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa osana kansainvälisen rauhanverkoston toimintaa. Hän on myös valmistunut Heartful Yoga -opettajakoulutuksesta kesällä 2022, ja järjestää Valon Taito -retriittejä Kalajoella. Edlalle tämä joulu on erityinen, sillä hän rakentaa joulurauhan ensimmäistä kertaa pienen esikoisensa kanssa.