Hengitys on parhaimmillaan paras ystävä, johon voi aina tukeutua. Sen huomaaminen voi kuitenkin olla vähäistä - etenkin arjen pyörittämisen keskellä.
Ulkoinen ja sisäinen maailma kietoutuvat yhteen hengityksen avulla. Hengitys heijastelee viisaasti kulloisenkin hetken olotilaa ja reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin. Aktivoituneessa tilassa hengityskin kiihtyy, turvattuna se tasaantuu ja syvenee.
Hengitys ei kuitenkaan ainoastaan reagoi ärsykkeisiin, vaan sen avulla voi myös säätää sisäisen tunnelman itselleen sopivammaksi. Esimerkiksi keskittymällä syvempiin hengityksiin, ahdas ja ahdistunut olo muuttuu tilavammaksi.
Tämän tekstin lempeä kehotus on aloittaa oman hengityksen säännöllinen tarkkailu. Muutama tutkiva sisään- ja uloshengitys päivittäin auttaa tiedostamaan hengityksen paremmin. Huomioi ja pidennä erityisesti uloshengityksiä, sillä ne käynnistävät rentoutumisesta vastaavan parasympaattisen hermoston toiminnan.
Kun tutustuu hengitykseen, voi käyttää apunaan seuraavia kysymyksiä:
Missä hengitys tuntuu voimakkaimpana?
Mihin hengitys ei tunnu ylettyvän laisinkaan?
Miten sisään- ja uloshengitykset eroavat?
Kuuluuko hengityksestä ääntä?
Vähitellen tarkkailun avulla hengitys tulee tutummaksi ja sen kanssa voi viipyillä pidempiäkin aikoja. Kun hengitys ei ole enää tuntematon kanssakulkija, yhteistyö sen kanssa helpottuu. Tietoisen hengityksen voi valjastaa hyvinvoinnin työkaluksi, jonka avulla säädellä ulkoisten ärsykkeiden ja sisäisen olotilan välistä suhdetta.
Hengitysharjoitukset voivat parhaimmillaan lisätä itsesäätelykeinoja, parantaa keskittymiskykyä ja tyynnyttää hermostoa stressaavissa tilanteissa. Omaan hengitykseen tutustuminen on matka, jolla kannattaa edetä lempeästi hengitys kerrallaan ♡
Elokuisin terveisin,
Maitsu
Kirjoittaja on Heartful Yoga-opettaja sekä Lempeyden joogaopettajakoulutusten koordinaattori.